sunnuntai 24. elokuuta 2014


Näkymä tontilta vuorelle (Mt. Michiru)

Malawi heinäkuussa 2014


Yhteyshenkilömme Suomessa (Ulla Kulmala) kävi Malawissa heinäkuun 2014 alussa ja toi mukanaan kuvia ja tietoa projektimme tilanteesta. Maa-alue, jonka hankintahinnan kasaan saamisesta projektimme vastasi miltei sataprosenttisesti, oli suuri (20 ha!) ja todella strategisesti hyvällä paikalla: kaupunkiin (Blantyre) on matkaa noin 6 km, tontin rajalla on vesiputket ja sähkö, ja tontin yhtä rajaa pitkin virtaa puro, josta riittää hyvin vettä tiilien tekemiseen ja esim. kasteluun. Vieressä on Mt. Michiru, joka on oivallinen patikointipaikka.


Varjon ja auringon rajalla rinteessä näkyy ostettua maa-aluetta.Maa-alue kartalla (vasemmanpuoleinen alue menee oikeanpuoleisen "kainaloon" muodostaen yhtenäisen alueen)


Nyt on paikallisten sitten aika alkaa miettiä, ja ennen kaikkea rukoilla ja kuunnella tarkasti, mitä Jumala tahtoo, että tuolla maa-alueella tehdään. Ensin sinne pitää raivata tasaista aluetta ja sitten alkaa tehdä tiiliä, josta viimemainittuun työhön nuorten joukot eri puolilta maata jo ilmoittautuivatkin heinäkuussa pidetyssä nuorten hengellisessä seminaarissa.

Tuon seminaarin yhteydessä maa-alue siunattiin ja kansainvälinen nuorisojoukko (Malawi, Mosambik ja Suomi) keräsi kiviröykkiön merkiksi tuleville polville. Kiviröykkiö valetaan betoniin ja se toimii kaiken rakentamisen peruskivenä.

Kiviröykkiö, joka valetaan betoniin
rakentamisen peruskiveksi.Nuoret olivat innoissaan ja myös hieman häkeltyneitä kuultuaan, että koko 8 000 euroa (määrä, jonka projektimme lähetti maa-alueen ostoa varten), oli lasten keräämää rahaa. Se kannusti heitä kantamaan vastuuta siitä, mitä alueella nyt tulee tapahtumaan. Aivan ensimmäiseksi alueelle tarvitaan vartija, joka pitää huolen, että tontille istutettuja puita ei käydä hakkaamassa polttopuuksi. SOJEMI (yhteistyökumppanimme Souls for Jesus Ministry International) tahtoo alueelle metsän ja kauniin puutarhan. Pastori/toiminnanjohtaja Sozelan entinen ammatti oli presidentin puutarhuri, joten ammattitaitoa tähän asiaan siis löytyy! :)

Koko tässä näkyvä alue on ostettua tonttia tummiin puihin asti.
Riveissä näkyvät puut on jo kertaalleen hakattu, mutta uudet versot
 kasvavat nopeasti. Näille tarvitaan vartijaa aivan ensimmäiseksi.Toinen avustuskohteemme on ollut nuorten koulumaksut. SOJEMI on tukenut Espoon lähettämillä rahoilla 27:ää nuorta mahdollistaen heidän koulunkäyntinsä jatkumisen. Nuorten opiskelua seurataan, ja jos ei opiskelija työskentele ahkerasti, hänen koulumaksujaan ei enää makseta avustusrahoista.


Osa SOJEMI:n stipendiaateista (edessä oleva
tyttö on yksi kummiperheemme tuettavista orpolapsista).

Kolmas (Keski-Uudenmaan kristillisen koulun) tukikohde on kummiperheemme/-lapsemme. SOJEMI:n nuorisotyöntekijän omassa perheessä asuu nyt viisi orpolasta (neljä poikaa, yksi tyttö) ja kaksi omaa tytärtä. He ovat erittäin kiitollisia saamastaan tuesta, ja sen säännöllisyydestä johtuen he ovat voineet ottaa perheeseensä viimeisen vuoden aikana kaksi uutta lasta. Näin orpolapset eivät joudu orpokotiin vaan voivat elää perheessä, jossa heistä välitetään ja joka pysyy.  Tämä tapa auttaa orpolapsia on paljon edullisempi ja inhimillisempi kuin orpokotien rakentaminen.

Nuorisotyöntekijä Mr Mtenderen perhe:
Frederik, Memory, äiti, Joshua, isä, Isac, Suzette ja Victor.
Kuvasta puuttuu Mosambikista tullut tyttö, joka näkyy aiemmassa kuvassa.
(Yksi valkoihoinen on Ulla Kulmala.)

Tästä eteenpäin keräämme varoja ainakin rakennusprojektiin, koulumaksuihin ja vapaa-ajan harrastevälineiden hankintaan. Lapset ja nuoret rakastavat mm. urheilua ja musiikkia, joten niiden harrastamiseen pyrimme hankkimaan välineistöä ja tiloja. Raamattujen jakaminen ja nuorten opettaminen niin hengellisissä kuin ihan käytännön asioissakin on myös tosi tarpeellista. Lapset ja nuoret taistelevat aivan samojen kasvamisen ongelmien kanssa niin siellä kuin täälläkin, vaikka olosuhteet ovatkin niin kovin erilaiset. Mahdollisuuksien mukaan tahdomme olla mukana tukemassa myös tätä kokonaisvaltaista ihmisenä kasvamista - ruumis, sielu ja henki - kutsuttuna prosessiin Isän, Pojan ja Pyhän Hengen henkilökohtaisen tuntemisen kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti