maanantai 22. elokuuta 2016

Projektimme etenee!

Allekirjoittanut kävi kahden suomalaisen nuoren neidon kanssa Malawissa elokuun alussa. Veimme mukanamme niin tavaraa kuin rahaakin ja jaoimme vaatteita mm. kylissä pidetyissä kokouksissa. Allekirjoittanut istui useampaan kertaan alas eri projektiimme liittyvän tahojen kanssa ja kokemus oli vain ja ainoastaan positiivinen. Oli tärkeää kohdata projektin johdossa olevia ihmisiä ja "nähdä" heidän sydämensä. Olen luottavaisin mielin jatkamassa projektiamme, koska nyt tiedän, että johtamassa on Jumalaa kuuntelevia, nöyriä ja viisaita miehiä ja naisia. Veimme samalla Espoon kristillisen koulun Antaessaan saa -tiimin tekemän kortin SOJEMI Malawin johdolle. (SOJEMI on yhteistyö-organisaatiomme nimi, Souls for Jesus Ministry International.)

Omistuksessamme olevalla maa-alueella on aloitettu työt. Puustoa on alettu hoitaa (heinikot katkottu ympäriltä), maastoon on tehty palorajoja (ettei heinikkopalot tule tuhoamaan puitamme), tietä on tehty jo melko pitkälle ja siltakin on nyt valmis (kuvan oton jälkeen valmistunut) alueen rajalla kulkevan joen yli.

Nyt alkaa betonitiilien teko. (Tavallisten savitiilien tekoon tarvittaisiin niin paljon polttopuuta, että hommasta tulisi valtavan kallis nykyisillä polttopuun hinnoilla.) Ensimmäinen rakennuskohde lienee Training Center eli eräänlainen ammattiopisto nuorille, koska jo nyt on menossa ompelukurssi, jossa viisi eri puolilta Malawia tullutta naista opiskelee ompeluopettajan johdolla kolmen kuukauden ajan ja saa itselleen taidon valmistaa vaatteita eli ammatin. Tällä hetkellä kurssi toteutuu pastori Sozelan kodissa, jossa naiset sekä työskentelevät että asuvat. Suomesta viemillämme rahoilla kurssin käyttöön ostettiin kaksi uutta ompelukonetta (sellaisia poljettavia malleja, koska sähkö on jatkuvasti poikki) ja veimme Suomesta hyviä kangassaksia.

Nuorten urheiluevankeliointi-porukka sai Suomesta seitsemän jalkapalloa ja yhden netballin (tyttöjen palloilulaji, kori- ja käsipallon sekoitus). Pidimme nuorille yhden tilaisuuden, jossa haastoimme heitä itsekin antamaan jotain työhön. Lisäksi opetin heille siitä, miten tärkeää on uskovan seurustella ja mennä naimisiin vain uskovan kanssa.

Naisten kokouksessa saimme jakaa omia todistuksiamme ja kehottaa naisia ensisijaisesti muistamaan, että he ovat Jumalan silmissä ihania ja rakastettuja ja pitämään kiinni Jumalan rakastamisesta. Afrikan vahvuus on naisissa. He kantavat raskaimman taakan perheen jokapäiväisestä elämästä.

Lasten ja nuorten koulumaksujen maksaminen on ollut projektimme ydintä. Tuo työ on jatkunut jo neljän vuoden ajan ja jatkuu yhä. Yhdessä malawilaisten kanssa kehitimme keinoja rahojen yhä tehokkaampaan käyttämiseen siten, että avustus tulee vain niille, jotka todella ovat valmiita tekemään töitä ja ahkeroimaan koulunsa eteen. Avun piirissä on noin 60 oppilasta. Kohta alkavan uuden lukukauden alussa otetaan uusia oppilaita avustusrinkiin, joten lukumäärä ei ole vielä varma. Halukkaita on yllinkyllin, mutta kaikki eivät ole liikkeellä puhtain aikomuksin. Siksi suunnittelimme SOJEMI:n edustajan menevän maksamaan koulumaksun suoraan koululle ja oppilaalta vaaditaan myös raportti hyvästä koulumenestyksestä häntä opettavalta opettajalta seuraavan lukukuden kustantamiseksi eli tuen jatkumiseksi. Käytäntöä kokeillaan nyt  ja hiotaan saatujen kokemusten perusteella.

Keski-Uudenmaan kristillinen koulu kerää taas rahaa projektia varten syyskuun alussa (la 10.9.) järjestettävällä Antaessaan saa -kävelyllä. Tänä vuonna haastamme mukaan oppilaiden lisäksi myös vanhemmat liikkumaan malawilaisten lasten tulevaisuuden ja hyvinvoinnin hyväksi.

Pannaan hyvä kiertämään!

Terveisin,

Ulla Kulmala
KUKKO (Keski-Uudenmaan kristillinen koulu)


 Tie maa-alueen halki.
 Silta rakentuu.

  Naiset ompelukurssilla.

 Ompelu- ja makuuhuone.

 Nuorten kokous takapihalla.

 Malawin aurinko...
 Vaatejakoa kylässä.

 Uudet kengät!

 Tämän kylän köyhimpien perheiden lasten uusia vaatteita.

 Pojalle housuja.

 Uudet kengät.

 Uudet kengät.

 Housujen sovitus.

2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Hienoa! Paljon hyvää on saatu aikaan ja tärkeitä pieniä alkuja on liikkeellä.

    VastaaPoista